Kyseessä on virtuaalihevonen

Canto del Cisne

Canto del Cisne on lopetettu 29.04.2023.

Virallinen nimi Canto del Cisne "Canto"
Rotu andalusianhevonen
Sukupuoli ori
Syntymäaika, ikä 28.02.2014, 19 vuotta (29.4.23)
Säkä, väri 155cm, voikko
Rekisterinumero VH14-033-0014
PKK-id #PKK4123
Kasvattaja del Cisne, Espanja (EVM)
Maahantuoja Hazard
Entinen omistaja Hankalan linna
Omistaja Ireth VRL-03777, Namyshill
Koulutustaso ko. VaA, va. noviisi, koulupainotus
Ostettu 19.08.2021

Älykäs, eikä aina aivan helppo hevonen. Yleensä askeleen tai pari esimerkiksi ratsastajaansa edellä.

Canto on kuuluisa omalaatuinen hevonen. Se ei ole ilkeä tai häijy, mutta silti peruskilttiä mausteisempi. Se ei ole reipas tai laiska, mutta miettii miten päästä vähällä tai jos antaa mitä pyydetään pääseekö hommista nopeammin eroon. Orin mieliala tuntuu vaihtuvan kokoajan, että välillä asiat ovat ok, mutta toisinaan aivan kamalaa. Canton kanssa ei ole helppo työskennellä, kun ei tiedä miten herraa kuuluu miellyttää vai pitääkö samantien luovuttaa.

Kuuliaisuuden puute tekee sen, ettei Cantolla ole mitään intoa miellyttää muita. Ori antaa ottaa laitumelta kiinni ja kävelee talliin perässä, mutta välillä saattaa tulla hetken mielijohteesta poiketa tutulta reitiltä tai testata käsittelijän hermoja. Hoitaessa ei malta pysyä paikoillaan, mutta napakat käskyt saavat orin rauhoittumaan. Varusteet menee huoletta niskaan eikä yritä niskuroida. Ellei sitten päätä toisin. Canto osaa aina yllättää ja usein sillä huonolla tavalla.

Ratsuna ei sen ihmeellisempi kuin hoidettavana. Canto on hidas vastaamaan apuihin, mutta hoputtaminen ei tee tilanteesta parempaa. Määrätietoisen ratsastajan kanssa, kuka omaa terävät ja selkeät avut saa Canton liikkumaan aivan eri tavalla. Canto on sopivan rohkea historiallisiin lajeihin ja orilla on hienot isot ylöspäin suuntaavat liikkeet. Barokkihevonen on parhaimmillaan kouluratsastusturnajaisissa, mutta planeettojen pitää olla kohdillaa, että hevonen suostuu antaa parastaan. Canto osaa kaikki kuviot ja liikkeet, mutta orilta täytyy osata vaatia asioita eikä päästää vähällä. Maastossa ori on aivain erilainen kuin sileällä. Huomattavasti menevämpi ja rohkeampi. Saattaa äkisti keksiä, että nyt olisi hyvä hetki mennä rämeikköön etsimään uusia polkuja. Tällöin askel pitenii huomattavasti ja Canto saattaa nopeasti loikata ojan puolelle.

© VRL-13369

Sukutaulu

i. Cartujáno III
EVM, 157cm, vkk, koulupainotus
ii. Ranchejáno
EVM, 156cm, vkk, näyttely
iii. Jecómias
EVM, 165cm, mkm
iiii.
iiie.
iie. Ranchera
EVM, 151cm, rtkm
iiei.
iiee.
ie. Delicada II
EVM, 153cm, rnkm, jalostus
iei. Calleo XI
EVM, 151cm, m
ieii.
ieie.
iee. Ranadora I
EVM, 151cm, vkk
ieei.
ieee.
e. Dejada
EVM, 159cm, mvkk, jalostuspainotus
ei. Ganador II
EVM, 162cm, mvkk, koulu
eii. Generoso
EVM, 168cm, mvkk
eiii.
eiie.
eie. Furioso XI
EVM, 155cm, vkk
eiei.
eiee.
ee. Ponente
EVM, 154cm, vkk, koulu
eei. Rey XIX
EVM, 165cm, vkk
eeii.
eeie.
eee. Romente
EVM, 150cm, vkk
eeei.
eeee.

i. Cartujáno III oli komea hopeaharjainen voikko, jolla oli suuret näyttävät askeleet. Ori syntyi Portugalin hoviin ja aloitti kilpailemisen working equintationissa. Ori pärjäsi alkuunsa hyvin noviisitason luokissa, mutta intermediate tason luokissa ori ei ollut enää niin voittoisa. Luonteeltaan ori oli hieman häslä ja uusissa paikoissa pisti isommatkin näytökset tulille, mikä häiritsi orin keskittymistä radalla. WE-kilpailuiden ohella ori toimi lajin opetusmestarina omistajan kotona, sillä häslä ori opitti kärsivällisyyttä ja apujen selkeyttä, että radalla oleminen alkoi sujua. Myöhemmin ori myytiin eteenpäin jalostuskäyttöön, kun orille alkoi tulla tarpeeksi ikää ja omistajalla oli kädet täynnä nuoria kasvatteja.

ii. Ranchejáno oli voikko ori, joka jäi omistajalleen working equintation ratsuksi ja jalostuskäyttöön upean rakenteensa vuoksi. Kilpaileminen sujui hyvin matalalla tasolla ja pian ori siirtyi kokonaan näyttelykäyttöön. Ori sai paljon pisteitä barokkimaisesta pyöreästä rungosta, vahvasta kaulasta ja hyväluisista jaloista. Onneksi ori periytti hyvää rakennetta jälkeläisille, että itse hevonen kuin jälkeläiset olivat kantakirjattuja hyvillä pisteillä. Näyttelyistä ori siirtyi puolestaan jalostukseen ja oli hyvin kysytty tapaus. Hyvän rakenteen jälkeen ori sai huomiota hyvätahtisilla liikkeillä ja lempeällä luonteellaan.

iii. Jecómias oli Portugaliin syntynyt maailmanmatkaaja. Hetken aikaa hopeanvärinen ori viihtyi kotimaassa, kunnes lähti Saksaan kokeilemaan onnea kouluratsastuksessa. Saksassa ori kokeili onnea helpoissa kouluratsastuskisoissa ja menestys oli orin kanssa pientä. Tästä syystä ori joutui myyntiin ja päätyi lopulta kotimaansa viereen Espanjaan, jossa orilla kokeiltiin working equintationia ensimmäistä kertaa. Uudelleenkoulutus ei ollut helppoa, mutta ori onnistui saamaan pientä menestystä tässäkin lajissa. Lopulta ori siirtyi pieneen jalostuskäyttöön ja samalla lähti kiertämään näyttelykehiä. Näyttelyistä ori sai hyviä pisteitä ja lopulta kantakirjauksen II-palkinnon.

iie. Ranchera oli äkäinen espanjalainen tamma ja muutti 6-vuotiaana Portugalin hoviin siitostammaksi. Tamma pysyi hovissa rauhallisena harrastehevosena. Pääosin maastoilumopona toiminut tamma, mutta luonteen puolesta kaikki eivät uskaltaneet lähteä tamman kanssa liikenteeseen. Tamma lähti kuin hauki rannasta eteenpäin ja jarruista ei ollut tietoakaan tai tulivat pahalla viiveellä. Rohkean kuskin kanssa tamman kanssa oli mukava irroitella maastossa pitkillä suorilla. Tammalle tehtiin muutama jälkeläinen, mutta vain rauhallisen ja tervejärkisen orin kanssa.

ie. Delicada II oli rauhallinen ja kaunis ruunikonkimo tamma, joka ei koskaan kimoutunut täysin. Tamman toinen puoli naamasta jäi ruskeaksi, kun puolestaan muualta tamma oli kimoutunut tasaiseksi. Huvittava väritys herätti huomiota jalostuspiireissä. Harmiksi yksikään tamman varsoista ei periyttänyt geenivirhettä, vaan olivat kauttaaltaan kimoja tai yksivärisiä. Siitostamma uran lisäksi Delicada kävi näyttelyissä ja tamma kantakirjattiin III-palkinnolla. Harmiksi kantakirjaus tapahtui liian varhain, sillä sen aikaiset rakennevirheet oikeni vanhemmalla iällä, mutta omistajalla ei ollut aikaa käyttää tammaa uudestaan kantakirjauksessa. Tuntui, että omistajalla ei ollut tamman koskaan onnea mukana.

iei. Calleo XI oli pikimusta ori ja kantakirjattu II-palkinnolla ihan hyvän rakenteen puolesta. Mikään rotunsa paras edustaja ori ei ollut, mutta luonteeltaan leppoisa ori oli täyttä kultaa. Oria uskalsi käyttää opetusmestarina working equintationissa, sillä reilu 150 cm korkea hevonen ei kauheasti päätä huimannut. Kaikkien tuntema Calle pärjäsi oppilaiden kanssa kohtuullisesti matalissa luokissa ja omistaja kilpaili satunnaisissa vaikeammissa luokissa. Iso liikkeinen, mutta kuuliainen ja herkkä hevonen oli jokaisen unelma ratsu. Muutaman jälkeläisen ori ehti saamaan ennen poismenoa, sillä omistajalla ei ollut pakottava tarve tarjota oria jalostukseen.

iee. Ranadora I ei ehtinyt kauaa olla kasvattajansa luona, kun ähky vei tamman hengen vain 10-vuotiaana. Siitä huolimatta tamma ehti saamaan yhden jälkeläisen Delicada II, joka jäi kasvattajalle jatkamaan emänsä hommia jalostushevosena. Ranadora oli luonteeltaan kiltein ja ystävällisin tamma, joka toimi opetusmestarina nuoresta iästä huolimatta. Tasainen, pehmeä ja helppo hevonen ei jättänyt nuoria ratsastajia pulaan, ja toimi lähes automaatilla jatkuvasti.

e. Dejada oli luonteeltaan suorastaan tylsä eikä sillä tuntunut olevan intohimoa mihinkään. Tamma mielummin kökki laitumilla omissa oloissaan ja satunnaisesti kävi ihmisiä morottamassa laitumen porteilla. Tamma antoi ottaa kiinni ja tuli talliin reippaasti, mutta ratsastaessa tammasta muuttui tahmea ja kankea. Se liikkui niin hitaasti, että oli vaarana lähteä kulkemaan takaperin. Koulukiemurat eivät innostaneet, eikä WE-tehtäväradat tai maastoilu saanut tammaa syttymään. Dejadaa oli vaikea pitää kunnossa ja tamma lihoi todella nopeasti, kun ei päässyt kunnolla liikkumaan. Tai sitten tammalla oli kyljet veren peitossa, kun oli pakko potkia eteenpäin. Tammaa yritettiin astuttaa vähän reippaammilla hevosilla ettei jälkeläisistä muuttuisi etanoita. Dejada sai kolme varsaa, joista toinen Canto on emänsäkaltainen laiskanpulskea mököttäjä.

ei. Ganador II oli kouluratsastuksessa menestynyt ori, jolta eteenpäin virtaavaa liikettä löytyi muille jaettavaksi. Komea mustanvoikko ori keräsi värillä kuin liikkeillä huomiota. Ganador oli luonteeltaan orimainen, mutta ei kuitenkaan ollut mikään mahdoton tapaus. Ori kilpaili kasvattajalla intermediate tasolle saakka, kunnes siirtyi jalostuskäyttöön. Näyttelyissä orilla ei käyty, sillä ei ollut mikään paras edustaja. Puolestaan orin jälkeläiset olivat lähes kaikki hyvärakenteisia ja monet palkittiin I-palkinnolla, kun isä jäi palkitsematta. Eläkepäivillä ori oli kevyellä liikutuksella ja Ganador jaksoi vanhoilla päivillä laukata täyttä vauhtia peltoja pitkin.

eii. Generoso oli working equintationissa intermediate tasolla kilpaillut ori. Mustanvoikko ori oli lempeä, mutta ei aloittelijoille soveltuva ensihevonen. Opetushevosta Genestä kaavailtiin, mutta jatkuvasti vaihtuva ratsastaja sai orin suuttumaan. Ori ilmaisi vahvasti ja kovaäänisesti, mikäli avut olivat epäselvät tai tehtävärata ei sujunut suunnitellusti. Vakioratsastajan kanssa Gene oli pehmeä ja kevyt ratsastaa. Ori kokosi luonnostaan itsensä hyvään muotoon ja ylläpiti liikettä pyydetysti. Geneä ei tarvinnut kahta kertaa käskeä ja jatkuva ohjilla tai pohkeilla naputtelu sai orin heittämään peräpäätä ilmaan. Jälkeläisiä ori sai muutaman kymmenen ennen poisnukkumista.

eie. Furioso XI oli grand prix tasolla kilpaillut tamma ja hilkulleen tasollaan pärjännyt. Hieman hidaseleinen tamma oli parhaimillaan liikkeitä kootessa, mutta lisäykset ja voimaa tarvitsevat liikkeet jäivät nopeasti latteiksi. Eniten pisteitä tamma sai hienosta käynnistä, mutta ravi ja laukka vaati enemmän voimaa. Furioso oli miellyttävä ratsastaa, mutta todella raskas hitautensa vuoksi. Muutoin lempeä ja ystävällinen tamma. Kilpailu-ura alkoi hiipua ratsukon jäädessä muiden jalkoihin ja tammalle kaavailtiin ensimmäistä jälkeläistä. Vauhdikkaamman orin löytyessä toivottiin menestyvää varsaa. Kasvattaja sai mitä toivoi, mutta Furioso menehtyi toisen varsomisen aikana. Samoin toinen tuleva koulutähti menehtyi komplikaatioiden seurauksena.

ee. Ponente oli kouluratsastuksessa niukasti kilpaillut tamma, kun paukkuja löytyi rajallinen määrä. Helpoissa luokissa tammalla riitti keskittyminen ja motivaatio suorittaa, mutta vaikemmat liikkeet ja kuviot nostivat kierroksia. Tamma ei tahtonut löytää tasapainoa liikkeisiin, vaikka muutoin tammalla oli hyvätahtiset liikkeet. Etenkin laukka oli helppotyöstää ja kontrolloida selästä. Siitä huolimatta Ponente oli hieman laiskasti eteenpäin liikkuva, että tarvitsi jatkuvaa kannustusta. Tämä lisäsi vaikeutta viedä tammaa eteenpäin kouluratsastuksessa, että siirtyi siitostammaksi ja sai muutaman jälkeläisen ennen eläköitymistä. Lempeän luonteen lisäksi tamma valitettavasti periytti laiskaa suorittamista eteenpäin, ellei oriksi valikoitunut oikea vauhtihirmu.

eei. Rey XIX oli kovan tason hevonen ja oman rotunsa edustajan aatelistoa rakenteellisesti kuin luonteisesti. Ori oli painonsa veroinen kullassa, sillä väritykseltään voikko oli luonteeltaan yhtälainen. Ystävällinen ja sosiaalinen hevonen nautti ihmisten seurasta sekä selästä käsin oli monen ratsastajan unelma. Rey oli herkkä painoavuille, kevyt edestä ja suuret näyttävät liikkeet tekivät hevosesta täydellisen grand prix tason kilpailuihin. Rey pärjäsi kohtalaisesti vaikeissa WE-kilpailuissa ja tämä rakasti hyppäämistä, vaikka ei siinä ollut mikään paras. Moniosaaja teki vaikutuksen moneen ja oli näin kysytty jalostuksessa.

eee. Romente oli harrastehevosena toiminut laiskanpulskea tamma. Tamma syntyi tunnetulle kasvattajalle, mutta voikko ja pienikokoinen tamma päätyi naapuriin kevyelle käytölle. Tamma tuli hyvästä suvusta, mutta tamma ei koskaan syttynyt valmennuksissa tai kilpailuradoilla. Romente vaati pitkän verryttelyn ja ajan tutustua paikkoihin tai radalla heittäytyi säikyksi. Lisäksi Romente oli ultimaattisen hidas pohkeelle, että onnistui helpoissa kouluratsastusluokissa niittämään muutaman sijoituksen. Muutoin Romente toimi maastoiluhevosena, jossa sai löntystää ja edetä omaan tahtiinsa eteenpäin. Tammalle tehtiin yksi jälkeläinen kasvattajan pyynnöstä, mutta Ponente jäi tamman ainoaksi varsaksi.

Jälkeläiset


03.06.2023rhc-t. Salvia Nectar d'Royale. Magisksøs Olesya VH23-320-0053
09.09.2021pre-t. Namys Ximenae. Xanteina GA VH22-033-0076
06.09.2021pre-o. Namys Cándidoe. Brunilda II VH22-033-0075
27.06.2021pre-t. Paloma Trolle. Nabsunra VH21-033-0057
12.06.2021ibw-t. Catnipe. Bobcat VH21-287-0007
20.12.2020pre-t. Cantora de Ione. Graciana GA VH21-033-0015

Kilpailutulokset

14.04.2021 - PKK - Encore - Harv. lämminveriset orit - EO-sert, EM: väri (t. Kics)
02.06.2021 - PKK - Vinterhus - Barokkiorit - HY, EM: värimaailma (t. Lithy)
"Erinomainen rotu- ja sukupuolileima. Pienet kaviot ja jaloissa saisi olla vahvempi luusto. Upea väri!"
22.06.2021 - PKK - Hankalan linna - Rakenne, orit - EO-sert, EM: hevosen väri (t. Lissu)

Ominaisuuspisteet:
Kuuliaisuus ja luonne: 1471.78 p.
Tahti ja irtonaisuus: 1553.9 p.

KRJ:n porrastetuissa tasolla 7/6 (3025.68 p.)

Hevosen kuvat © VRL-13369



Ulkoasun © Em. -- otsikkokuva © Jimmy Balkovicius (CC BY-SA 2.0) -- KYSEESSÄ ON VIRTUAALITALLI